I Refleksjoner ønsker jeg å formidle mine refleksjoner omkring det som skjer i samfunnet vårt, både de nære ting og de litt større.
By three methods we may learn wisdom: first, by reflection, which is the noblest; second, by imitation, which is easiest; and third, by experience, which is the most bitter.
- Confucius
New public management i offentlig sektor
Det heter seg at man ikke skal rive ned et gjerde før man vet hvorfor det ble satt opp. Jeg vil på ingen måte beskylde norske politikere og deres rådgivere for historieløshet, men man kan saktens undre seg.
Jeg er bekymret for den offentlige sektor og velferdsstaten. …
Rikdom og verdier i blåbærskogen
Jeg var på blåbærtur i dag. Jeg riktig koste meg. Alene i skogen, med hyggelig følge av Åge Aleksandersen på det ene øret og fuglekvitter og bekkebrus på det andre øret. Det manglet ikke på blåbær heller, noen riktig store og søte, andre noe mindre, og det fantes også bittesmå lilla og grønne. …
Reklamens makt -får meg til å føle meg mislykket
Les gjerne siste fra mine Refleksjoner: Riksrevisjonens rapport og sykepleie
Stort sett er jeg fornøyd med meg selv og livet mitt. Jeg har et liv som er godt for meg og mine. Vi har et fint hus. Jeg har en jobb som jeg trives godt med. Jeg har en familie som betyr mye for meg og jeg vet jeg betyr mye for dem. …
Riksrevisjonens rapport og sykepleie
Har dere lest Riksrevisjonens rapport om styring av pleieressursene i helseforetakene? Jeg må innrømme at jeg på vegne av sykepleiere, helse- og omsorgsarbeidere og hjelpepleiere ble nokså provosert da da Riksrevisor Per Kristian Foss la fram resultatene fra undersøkelsene revisjonen har gjennomført. …
Som å bli slått i magen
En arbeidsdag er over. Vel hjemme, kjapt i gang med middagskoking, alt er ved det normale. Jentene har vært alene hjemme i dag, og er glade for at jeg kommer hjem. Og jeg er glad for å se dem. Mens jeg venter på at spaghettivannet skal koke logger jeg som sedvanlig inn på Facebook og sveipet kjapt gjennom nyhetsstrømmen. …
Nothing else matters
Hvor mange ganger har jeg vel ikke tenkt, greier vi den oppgaven vi tok på oss? Makter vi å gi dem det de trenger for å skape sine egne liv? Ta sine egne valg? Gjøre dem sterke nok til å være den de vil være? Skal de lære seg å fly så må vingene deres få vokse. …
Eder og galle produsert i Spania
Spania er et gjestfritt land. I mange tiår har nordmenn vært ønsket varmt velkommen til sol, bading, billige restauranter, billig drikke og latinsk temperament. Med økende rikdom i landet mot nord er det flere og flere nordmenn som tilbringer stadig lengre perioder av året i dette vakre landet. …
Fremragende behandling med nye verdier på St Olavs hospital
Arbeidsplassen min, St. Olavs hospital har vedtatt en sin strategi for perioden 2015-2018. Samtidig med strategien har man valgt å endre visjon og verdigrunnlag for sykehuset.
Sykehusets gamle visjon var «St. Olavs hospital - en kilde til helse og utvikling». …
Hvorfor blir jeg lettet når Helsedirektøren uttrykker bekymring?
I Dagsrevyen 31. januar forteller Edvald Boassons etterlatte om hans møte med norsk helsevesen. De opplever at den 85 år gamle kreftsyke mannen ble offer for et system som ikke fungerer. Istedet for å få en verdig avslutning på livet endte han opp som kasteball mellom sykehus og kommune. …
Jeg er ikke Charlie
Nei, jeg er nok ikke det.
Ikke misforstå meg, jeg står fullstendig opp for en ubegrenset ytingsfrihet, uten noe som slags «men den må brukes med fornuft, respekt eller lignende». I det øyeblikket vi setter en ørliten begrensing i ytringsfriheten så gir vi rom for større begrensninger, og grensene for hvilke begrensinger som reduserer demokratiet er faktisk umulig å si hvor går.
…
Året som kommer
Det er tid for selvransakelse. Finne mine feil og svakheter og velge ut hvem av dem jeg skal forsøke å få bukt med. Det er mange av dem, så jeg har en enkel jobb, velge fritt på øverste hylle.
Reduksjon av overflødige kilo står som regel alltid øverst på lista, så også i år. …
Det er arbeidsplassen min de skriver om...
De gjør en svært viktig jobb, journalistene Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise. Gang på gang tar de tak i alvorlige sider ved samfunnet vårt, særlig innenfor offentlig sektor. Historiene de forteller gjør inntrykk på de fleste av oss, fordi de forteller sannheter vi innerste inne kanskje vet at eksisterer, men som vi ikke helt sikkert tror er sanne, eller som vi helst ikke vil ta innover oss. …
Likeverd
Menneskerettighetserklæringen bygger på prinsippet om menneskers likeverd, det enkelte menneskes verd, iboende i oss, i kraft av at vi er mennesker. Verken mer eller mindre. Så innlysende, men allikevel så langt fra den virkelighet de fleste av oss mennesker befinner oss i.
…Har du fyr?
Det var sommeravslutning for 3. trinn og vi foreldre var invitert til sommerkonsert. Min lille sol skulle synge solo, noe jeg var overbevist om at skulle bli mitt høydepunkt for kvelden. Det ble ikke det. Det ble en vakker låt av Ola Bremnes som skulle treffe meg mitt i hjertet og gjøre uslettelig inntrykk, spesielt når den ble fremført av dette barnekoret med så klar røst at man skulle tro de ikke brukte annet av skoletiden enn å øve til sommeravslutninger. …
Skolestart
På tross av konflikt og streik mellom KS og lærerne så er det skolestart for de aller fleste norske barn og ungdommer i morgen. De gleder seg nok, mange av dem, spente er de sikkert også, enten de er nybegynnere i skolegården, eller er veteraner. …
Julegryter og homofili
Det er ikke bare ute det stormer om dagene. Årets førjulstid har medført storm i Frelsesarméens julegryter også, etter at det ble kjent at de nektet en ung mann å gjøre frivillig arbeid hos seg fordi han er homfil. Jeg kjente jeg ble skuffet over Frelsesarméen. …
Rose Kennedy
I dag minnes USA John F. Kennedy. Det har gått 50 år siden skuddene i Dallas, som gjorde uslettelig inntrykk på en hel verden. Jeg tar meg i tenke på hans mor. Verden mistet «Mr. President». Rose mistet sin sønn. Da hadde hun allerede mistet to av sine barn. …
Tillit
For et og halvt år var jeg i København på studiesamling i MPA-studiet. Der hadde vi en forelesning som gjorde inntrykk. Innimellom så er det sånn at enkelte ting man lærer fester seg bedre enn andre, det kan være tema som engasjerer, en foreleser som utøver magi, det kan være timing i liv og læreprosess. …
22. juli
Kan ikke glemme! Skal ikke glemme!
Følelsen av uvirkelighet og vantro. Som fastspikret til TV og andre medier. Gang på gang ble vi fortalt det uvirkelige som rammet Vårt Lille Land. Ville ikke ta virkeligheten innover meg. Noen hadde bombet Regjeringskvartalet. …
På et sykehus i Pretoria
På et sykehus i Pretoria i Sør-Afrika ligger en gammel mann. Rundt omkring i verden markeres hans 95. fødselsdag. Gratulasjoner og lykkeønskninger strømmer på fra all verdens hjørner. Om mannen med egen vilje kjemper for livet kan vi ikke vite, han ligger på respirator og har vært alvorlig syk lenge. …
New Public Management i offentlig sektor
Det heter seg at man ikke skal rive ned et gjerde før man vet hvorfor det ble satt opp. Jeg vil på ingen måte beskylde norske politikere og deres rådgivere for historieløshet, men man kan saktens undre seg.
Jeg er bekymret for den offentlige sektor og velferdsstaten. …
NPM i spesialisthelsetjenesten
Det hender seg man kommer over artikler i aviser som på ulikt vis beskriver aktiviteter i sykehus. Noen historier er solskinnshistorier, andre slettes ikke. Vi kan lese om systemer og strukturer, innsparinger og effektivitet, feilbehandling og heltehistorier, kritikk og ros, enkeltmennesker og sykehus. …
100 år med rett til å stemme
I 100 år har vi kvinner hatt tilgang til stemmesedler, urner og valglokaler på linje med menn i dette landet. Dette jubiléet fortjener noen refleksjoner.
Jeg beundrer de kvinnene som kjempet fram den retten som vi i dag ser på med den største selvfølgelighet. …
Å følge de etiske reglene
De sliter i Trondheim kommune for tiden. De sliter med sin etiske ryggrad og brudd på kommunens etiske regeleverk. Det er et nokså formelt regelverk, og det inneholder både overordnede føringer og detaljerte beskrivelser av hva som ikke er akseptert atferd blant ansatte. …
Om det å være og skape forbilder
For en stund siden var jeg på foreldremøte på skolen til barna mine. Temaet var mobbing og hvilke mekanismer som styrer mobbing, hva kjennetegner mobbere og hvordan skal man få slutt på mobbingen. For de aller fleste ble nok møtet en aldri så liten vekker på mange slags vis. …
Et par refleksjonsløse måneder
Ja, ikke sånn å forstå at jeg ikke har tenkt en tanke, men tankene har vært forbeholdt arbeidet med masteravhandlingen "Verdier i endring". Det har gått noen uker siden innleveringen nå, og nøyaktig så lenge tok det før skrivekløen meldte seg igjen. …
Antagelser og fordommer
Det slo meg her om dagen at uansett hvor fordomsfri jeg tror jeg er, og forsøker å være, så ligger de der på lur, klar til å slå til når man minst venter det. Som mor, kvinne og et samfunnsengasjert og reflektert menneske ønsker jeg ikke møte andre med antagelser om hvilke egenskaper de har bare fordi det finnes merkelapper. …
Misunnelse og andre dødssynder
De siste par ukene har sinnene vært i kok rundt omkring i forskjellige elektroniske medier. Dette voldsomme engasjementet blandt særlig kvinner skyldes en nokså usøsterlig uttalelse fra en styrtrik, vakker og tilsynelatende vellykket ung mamma. …
Bakover- og framovertanker
Det er vel ofte slik at vi helt på tampen av året foretar en oppsummering av året som gikk. Hva gjorde vi? Hva brukte vi feriene på? Hva brukte vi penger på? Hvem traff vi eller hvem traff vi ikke? Hvor var vi? Nådde vi målene våre? Hvilke nyttårsforsetter gikk opp i røyk? …
Det ble ingen julehilsen fra meg i år heller…...
Det hender seg rett som det er at man må gjøre noen valg, prioritere mellom to alternativer. Det hender at man stilles til veggs og må velge mellom pest og kolera. Andre ganger er man så heldig at man kan velge mellom to goder. Ikke så enkelt det heller, når alt kommer til alt. …
Ungdom uten arbeid
Jeg tenker mye på hvor godt vi har det i dette landet, hvilken loddtrekning vi vant, hvor tilfeldig dette Livets lotteri er. Det er jo den ene siden av det. Det andre aspektet det kan være grunn til å reflektere over er hvor fort rikdom snus til fattigdom, og hvilke enorme omveltninger dette ville fått i vår hverdag og i våre liv. …
Om habilitet, åpenhet, verdier og sånn
De siste dager har vi kunnet lese i aviser og hørt og sett i ulike medier om ansettetelsen av Rune Olsø som administrerende direktør i Entra. Saken handler om inhabilitet og kameraderi. Kritikken mot deler av styret og Næringsminister Giske er alvorlig, og for oss avislesere fremstår den også som om den i aller høyeste grad er berettiget. …
Matpakker
En aldri så liten google-test på "matpakke" resulterer i funn som lyder: "Slik får barna dine den kuleste matpakken", "Tips til spreke matpakker", "Himmelske matpakker", "Prangende matpakker", "Lure matpakker", "Smarte matpakker", "Kreative matpakker"……lista forsetter sikkert den, men du får sjekke den selv om du lar deg friste til å bli inspirert. …
Den gode høsten
Høsten har tatt tak nå. Klorer seg fast med mørket sitt; svart himmel, tungt regn og mørke skyer på regnvåt asfalt. Dagene blir kortere, man blir trøttere og kanskje litt tyngre til sinns også. Mange kjenner vel på at de gruer for vinteren, kulden, snøen, mørketida. …
Gode dager på studiesamling
Har akkurat kommet hjem fra Maastricht i Nederland, en vakker, idyllisk og rolig by ved elven Maas i Nederland . Det er den siste studiesamlingen for kull 11 på Master of Public Administration ved HINT/CBS. En fullpakket studieuke ved …
Det står en orkidé i stua mi….
Den er så vakker der den står, med sine rene, hvite blomster. Like vakker som hun som gav den til meg. Jeg fikk den av Svanhild, ei kjær studievenninne som kom på besøk til oss i sommer. Hun og familien hadde turnert Lofoten med campingvogn, og var på vei hjemover. …
Den ørlille og himmelvide forskjellen mellom å bry seg og å blande seg
Det er nå en gang sånn at vi mennesker er sosiale vesener, ikke bare i kraft av at vi gjerne setter pris på andres selskap, men også fordi vi ganske enkelt er avhengig av å være sammen med andre. Sosial omgang har betydning for vår fysiske og psykiske helse og vår intellektuelle og sosiale utvikling, på godt og vondt. …
"æ e ganske sterk"
….sier Rebella Hex i Namskogan familiepark sitt teaterstykke. Prinsessa som ble røvet vekk fra Kongen og Dronningen av Børgefjell og vokste opp hos heksa Tante Tarva, hvis hjerte kretser rundt den altoverskyggende og onde Mester Børge. …
Rikdom og verdier i blåbærskogen og andre steder
Jeg var på blåbærtur i dag. Jeg riktig koste meg. Alene i skogen, med hyggelig følge av Åge Aleksandersen på det ene øret og fuglekvitter og bekkebrus på det andre øret. Det manglet ikke på blåbær heller, noen riktig store og søte, andre noe mindre, og det fantes også bittesmå lilla og grønne. …
bad! bad! bad!
Det har oppstått en slag greie i familien gjennom årene. Vi deler alle gleden av ett forfriskende bad eller to på varme sommerdager. Nå har det seg slik at vi tilbringer som oftest feriene her i Trøndelag, og varme sommerdager kan la vente på seg… Men man kan ikke la det være til hinder for yr badeglede. …
22. juli
Mest av alt husker jeg stillheten - og den sterke følelsen av felleskap. Dette laget Pernille i kveld, etter minnekonserten på Rådhusplassen.
Laila :)
Regnvåte feriedager
Det er i grunnen ganske okei å stå opp før alle andre i huset, nyte en kopp kaffe og ha macen for seg selv. Jeg vet at snart er freden brutt av radiostemmer og TV-lyder. Dette har vært en sosial ferie, ingen tvil om det. Intet mindre enn 21 overnattingsgjester i forskjellig alder, i tillegg til dagsbesøk av 9 stykker også. …