Sammendrag 


«Værdier er de væsentligste byggestene eller atomer i alle overvejelser om organisering».                                                                                                      

                                                                                 Torben Beck Jørgensen

Denne masteroppgaven handler om verdier i offentlige sektor. Utgangspunktet for vår hovedproblemstilling er ar det skjer verdimessige endringer i offentlig sektor. Den internasjonale reformbølgen NPM har hentet tankesett fra privat management, økonomisk organisasjons- og ledelsesteori, og har fra tidlig 1990-tallet innført en ny tradisjon i norsk, offentlig forvaltning med fokus på økonomiske verdier, mens offentlig sektors legitimitet har i stor grad vært bygd på verdier som demokrati, likhet, samfunnsansvar, åpenhet og rettsikkerhet; det offentlige etos. Vi har foretatt en kvantitativ og en kvalitativ undersøkelse ved to statlige organisasjoner, NTNU og St. Olavs hospital i Trondheim. Våre undersøkelser bekrefter teorien om at verdiene i offentlig sektor er i endring.

 Innholdet i det offentlige etos kan over tid endres av samfunnsutvikling, verdiutvikling i befolkningen, nye organisasjonsoppskrifter og interne og eksterne, institusjonelle krefter. I følge vår undersøkelse, har ledelsene ved St. Olavs hospital og NTNU rettet mye fokus mot effektivitet, produktivitet, rutiner og kontroll, etter påtrykk fra myndighetene, og under overvåking av kontrollorganer og media. Våre respondenter representerer sterke profesjoner, og er direkte i tjenesteutøvingen. Deres fokus har vært på å beskytte profesjonsverdiene. Det blir dermed lite søkelys på fellesskaps- og demokrativerdiene. Alder viste seg å ha liten betydning for respondentenes verdifokus, mens lederne i vår kvalitative undersøkelse følte mer press fra økonomiske verdier enn ansatte uten lederverv. Resultatene om svekkede felles- og demokrativerdier samsvarer ikke med andre, lignende undersøkelser som er foretatt i kommuner i Trøndelag perioden 2008-2011 (se kap 2.4.5), der det konkluderes med at fellesverdiene fremdeles står sterke. Disse undersøkelsene vært fokusert på ledere, mens vi har gjennomført våre undersøkelser på nivået der tjenesteutøvingen foregår.

Offentlige ansatte må forholde seg til mange ulike mål og verdier. Vi har også stilt spørsmålet om offentlige organisasjoners verdiplattform er integrert i organisasjonen. Organisasjonsverdiene er ikke kjent for alle våre respondenter, men verdiene har legitimitet. Det viser seg imidlertid at verdiene er lite forankret i arbeidsutøvelsen, eller i målformulerende, problemløsende og språkskapende prosesser. Det er dermed vanskelig å se at organisasjonene framstår med en helhetlig identitet.

 

Verdier og det offentlige etos er viktig, men verdier er lite håndfast, og kan tolkes ulikt ut fra egen referanseramme. En undersøkelse som dette har dermed noen usikkerhetsmomenter. Vi håper derfor at flere følger etter med forskning på verdier i offentlig sektor.  


Elin Røsok og Laila Øie 



Til Avhandlingen


                                                                                                                                                      © Laila Øie 2015