For et og halvt år var jeg i København på studiesamling i MPA-studiet. Der hadde vi en forelesning som gjorde inntrykk. Innimellom så er det sånn at enkelte ting man lærer fester seg bedre enn andre, det kan være tema som engasjerer, en foreleser som utøver magi, det kan være timing i liv og læreprosess. I dette tilfelle traff alt. Temaet var tillit. Foreleseren var magisk og timingen perfekt.
Jeg har tenkt mye på tillit etter denne forelesningen. Tillit som begrep. Tillit som verdi. Tillit i forhold til mistillit.
Hva ligger egentlig i begrepet tillit. Hva betyr det? Foreleseren (Niels Thyge Thygesen) pekte på forskjellen på å stole på noen og det å ha tillit til noen. Man stoler på en venn, betingelsesløst. Man løper ingen risiko ved å for eksempel betro seg til en venn. Med tillit er det anderledes. Man velger å vise tillit til noen, og ved dette løper man en risiko. Man velger å ta denne risikoen fordi det ligger til grunn en forventning om mergevinst, på et eller annet nivå. Først tenkte jeg at dette høres merkelig ut. Jeg hadde aldri tenkt på at tillit hadde noe med verken risiko eller «gevinster» å gjøre. Jeg hadde i grunnen ikke reflektert så mye over tillit som begrep før. Men etterhvert som jeg tenkte mer på dette, jo mer framsto dette som riktig.
Foto: www.hytteavisen.no
Idag leste jeg en sterk historie fra Aftenposten. En 13 år gammel gutt viser en hel nasjon tillit. Han forteller åpent sin sterke historie om seg selv, i håp om å fjerne tabuer, skape forståelse og gi oss kunnskap. Med et ønske om at andre som har det som ham skal våge å snakke om det og at samfunnet skal vise større romslighet i forhold til anderledeshet. Ved sin åpenhet viser han oss alle tillit, på tross av at han vet at det er en fare for at han blir møtt med intoleranse. Men han velger tillit fordi han vet at med det så kan han komme til å skape større toleranse, både i nærmiljøet, men også i samfunnet forøvrig. Så er det opp til oss å vise om vi er tilliten verdi, ved å ta lærdom av hans historie, og forstå hvor komplekse og forskjellige vi mennesker kan være. Vi trenger slike mennesker, som gir oss innsyn i det vi ikke vet noe om, men kanskje har hørt om. Om vanskelige sider ved livet. Om det vi ikke snakker så lett om.
Tillit handler også om å ha tro på at senderen av et budskap vil deg vel. Det har selvsagt sammenheng med hvordan buskapet formidles, og hva som formidles. Men om et menneske tar byrden med å for eksempel kritisere deg eller påpeke feil du gjør, så handler det, tror jeg, ofte om at han eller hun har tillit til at du tar budskapet som konstruktiv rettledning.
Det motsatte av tillit kan vise seg på mange måter. Kontroll er en. Manglende åpenhet en annen. Utrygghet og manglende initiativ kan være konsekvensene av mistillit.
For meg har tillit blitt en viktig verdi. Fordi tillit skaper åpenhet, handlingsrom, forståelse, trygghet og mot. Tillit fremmer kommunikasjon. Og det gir mennesker større verdi.
Og det fineste og enkleste med tillit har Bertold Brecht uttalt:
"Tillit skapes ved at den tas i bruk"
Ønsker deg en riktig fin dag!
Laila :)